Chleb razowy naszpikowany czosnkiem i nasionami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Zupełnie inny, świetny w smaku chleb.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 bułka zakwasu,1 szklanka mąki graham, 1 szklanka letniej wody}wymieszać i pozostawić na noc.
    RANO: 1 szklanka letniej wody, 2 dag drożdży, 3 łyżeczki soli- wymieszać w szejkerze i wlać do zakwasu;
    Dodać: 1 kg mąki wrocławskiej (lub razowej lub graham , gruboziarnista), 2 szklanki letniej wody , 3/4 szklanki otrąb, 3/4 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki sezamu, 3 główki przeciśniętego przez praskę czosnku. Opcjonalnie kminek.

Chleb razowy naszpikowany czosnkiem i nasionami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko razem wymieszać i pozostawić na 1 godz. Po godzinie odłożyć cześć ciasta (wielkości bułki) i włożyć do lodówki [na następny raz].
    Pozostałe ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych olejem foremek i pozwolić mu jeszcze urosnąć, następnie piec przez 15 minut w temperaturze 150°, a potem przez 40 min w temperaturze 200 °.
    Smacznego!

Porady

Dodajemy to co lubimy. Wkładając do foremek warto ciasto dociskać zwilżoną w wodzie łyżką by wyrównać fakturę.

Komentarze

Podobne przepisy