Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni

0 (0 ocen)

Pieczywo na naturalnym zakwasie jest smaczne i zdrowe, szczególnie pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału. Często piekę swój chleb mogę dodawać do niego różne dodatki.

Składniki:

  • 350 gram mąki pszennej typ.2000
    1/3 szklanki aktywnego zakwasu
    1/3 szklanki mąki owsianej
    1/3 szklanki płatków orkiszowych
    1/3 szklanki płatków owsianych
    1/3 szklanki pestek dyni
    1/4 szklanki ziaren złotego lnu
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka soli morskiej
    1,5 szklanki letniej wody
    Dodatkowo:
    1 jajko
    Płatki orkiszowe do posypania chleba
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy płatki orkiszowe i owsiane, pestki dyni, ziarna lnu, miód, sól oraz zakwas, wlewamy wodę. Drewnianą łyżka mieszamy wszystkie składniki, miskę przykrywamy, odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 8 godzin. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami orkiszowymi, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować