Pieczywo na naturalnym zakwasie jest smaczne i zdrowe, szczególnie pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału. Często piekę swój chleb mogę dodawać do niego różne dodatki.
Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy płatki orkiszowe i owsiane, pestki dyni, ziarna lnu, miód, sól oraz zakwas, wlewamy wodę. Drewnianą łyżka mieszamy wszystkie składniki, miskę przykrywamy, odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce.
2.Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 8 godzin. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami orkiszowymi, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Komentarze