Chleb razowy na zakwasie

0 (0 ocen)

Jak widzicie zrobienie domowego chleba jest banalnie proste, chleb nie zeschnie się nawet po tygodniu więc, możecie go piec w stałym rytmie. Polecam bo sama będę praktykować tą opcję.

Składniki:

  • Zakwas:

    3 szklanki mąki żytniej żurkowej ( typ 2000)
    3 szklanki przegotowanej zimnej wody
    Chleb:

    800 g mąki pszennej typ 1850 graham
    500 g mąki żytniej żurkowej typ 2000
    1 szklanka płatków owsianych
    1 szklanka ziaren siemienia
    1 szklanka ziaren słonecznika
    2 płaskie łyżki
    5-6 szklanek wody
    2 szklanki zakwasu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb razowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas 1. Zakwas:

    Przez 6 dni codziennie do glinianego lub szklanego garnka( niemetalowego) wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki przegotowanej chłodnej/letniej wody. Po ostatnim wymieszaniu, odstawiamy na 12-24 godzin.
    Nie zużyjemy całego zakwasu – resztę zachowujemy i powtarzając proces – po dwóch ,trzech dniach możemy ponownie piec chleb.
  • wyrośnięty chleb 2. Chleb:

    W dużej misce ( miednicy ) mieszamy sypkie składniki, dolewamy zakwas i wodę. Odstawiamy: Jeśli jest ciepło – 5-6 godzin, chłodno minimum 10 godzin. Aż ciasto urośnie i pokryje się bąbelkami – zgęstnieje i stanie się puszyste.
    Przelewamy chleb (maksymalnie do 3/4 wysokości ) do podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką i słonecznikiem.
    Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia.
  • chleb 3. Piec nagrzewamy do 200 stopni, góra dół.
    Wstawiamy formy.
    Chleby pieczemy godzinę, pod przykryciem z pergaminu – arkusz kładziemy na górę blach.
    Po tym czasie arkusz ściągamy i dopiekamy chleby przez 20 minut.
    Gorący chleb ostrożnie wyciągamy z form, okładamy lnianą ściereczką , spodem do góry aby się wystudził.
    Przechowujemy w ściereczce lub w chlebaku.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować