Jak widzicie zrobienie domowego chleba jest banalnie proste, chleb nie zeschnie się nawet po tygodniu więc, możecie go piec w stałym rytmie. Polecam bo sama będę praktykować tą opcję.
Składniki:
Zakwas:
3 szklanki mąki żytniej żurkowej ( typ 2000)
3 szklanki przegotowanej zimnej wody
Chleb:
800 g mąki pszennej typ 1850 graham
500 g mąki żytniej żurkowej typ 2000
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ziaren siemienia
1 szklanka ziaren słonecznika
2 płaskie łyżki
5-6 szklanek wody
2 szklanki zakwasu
Chleb razowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas:
Przez 6 dni codziennie do glinianego lub szklanego garnka( niemetalowego) wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki przegotowanej chłodnej/letniej wody. Po ostatnim wymieszaniu, odstawiamy na 12-24 godzin.
Nie zużyjemy całego zakwasu – resztę zachowujemy i powtarzając proces – po dwóch ,trzech dniach możemy ponownie piec chleb.
2.Chleb:
W dużej misce ( miednicy ) mieszamy sypkie składniki, dolewamy zakwas i wodę. Odstawiamy: Jeśli jest ciepło – 5-6 godzin, chłodno minimum 10 godzin. Aż ciasto urośnie i pokryje się bąbelkami – zgęstnieje i stanie się puszyste.
Przelewamy chleb (maksymalnie do 3/4 wysokości ) do podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką i słonecznikiem.
Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia.
3.Piec nagrzewamy do 200 stopni, góra dół.
Wstawiamy formy.
Chleby pieczemy godzinę, pod przykryciem z pergaminu – arkusz kładziemy na górę blach.
Po tym czasie arkusz ściągamy i dopiekamy chleby przez 20 minut.
Gorący chleb ostrożnie wyciągamy z form, okładamy lnianą ściereczką , spodem do góry aby się wystudził.
Przechowujemy w ściereczce lub w chlebaku.
Smacznego!
Komentarze