Chleb razowy

0 (0 ocen)

W sklepach jest tak duży wybór mąk do wypieku chleba, że bez problemu można sobie upiec taki chlebek w domu.

Składniki:

  • 50 dagą mąki razowej żytniej typ 2000
    50 dag mąki pszennej typ 450
    5 dag drożdży
    2,1/4 szklanki mleka
    1 płaska łyżka soli
    2 płaskie łyżki cukru
    4 łyżki ziaren słonecznika

Chleb razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb razowy 1. Obie mąki wymieszać razem w misce i na środku zrobić dołek. W ciepłym mleku wymieszać drożdże z cukrem i wlać w dołek w mące, następnie przy pomocy łyżki wmieszać w mleko troszkę mąki i odstawić na 30 minut.
    Do podrośniętych drożdży dodać sól oraz słonecznik i zagnieść gładkie ciasto po zagnieceniu wyrabiać jeszcze kilka minut( ja robiłam to wszystko przy pomocy robota)Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • chleb razowy 2. 2 formy keksowe około 25cm długości wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować bochenki i przełożyć je do foremek jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
    Kiedy chleb wyrośnie po wierzchu posmarować go zimną wodą i można dodatkowo posypać ziarnami słonecznika choć to nie jest konieczne.
    Piekarnik nagrzać do 200st i wstawić do niego foremki z chlebem piec 15 minut po tym czasie zmniejszyć temp. 180st i piec około 40 minut po upieczeniu wystudzić na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy