Chleb razowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubie na śniadanie zjeść coś zdrowego...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 650
    10 dag drożdży
    1 litr ciepłej wody
    1 łyżka soli
    20 łyżek otrąb pszennych
    4 łyżki ziaren sezamu
    4 łyżki ziaren słonecznika
    4 łyżki siemienia lnianego

Chleb razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłej wody dajemy sól i drożdże,mieszamy do rozpuszczenia.W dużej misce mieszamy mąkę z otrębami i nasionami,zalewamy wodą z solą i drożdżami i mieszamy drewniana łyżka do połączenia się składników.
  • 2. Przygotowane ciasto przekładamy na 2 wysmarowane keksówki (12x35),i wygładzamy ręka zwilżoną w wodzie.Gdy ciasto podrośnie wstawiamy do zimnego piekarnika,który ustawiamy na 200st. Zanim piekarnik osiągnie temp 200 st chlebek ładnie wyrośnie.I w takiej temperaturze pieczemy chleb 1 godzinę.

Porady

Po upieczeniu wykładamy chlebki na deskę i delikatnie smarujemy margaryną wierzch (później skórka jest miękka)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy