Chleb razowo - żytni

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

miękki jak gąbka

  • 5 godz.

Składniki:

  • zaczyn:
    1 i 1/2 szklanki wody
    1 i 1/2 szklanki mąki żytniej pytlowej typ 720
    1 płaska łyżka cukru
    5 dag drożdży

    50 dag mąki pszennej razowej
    50 dag mąki chlebowej typ 750
    1 szklanka mąki żytniej typ 720
    1 płaska łyżka soli
    6 łyżek otrąb pszennych
    500 ml wody
    3 łyżki oleju słonecznikowego

Chleb razowo - żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0upmaab 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem, następnie dodać mąkę
  • image-1lscqm2 2. Odstawić do wyrośnięcia
  • image-27qucel 3. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
  • image-064cp7x 4. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-0wx06sr 5. Ciasto wyłożyć na stolnice, wyrobić, podzielić na 3 części.
  • image-2avleg9 6. Włożyć do foremek, pozostawić do wyrośnięcia, co jakiś czas zraszając wodą.
  • image-1nqqhmd 7. Piec 45 min. na 210 stopni.

Porady

Z tych proporcji wychodzą mi 3 sztuki. 2 foremki o wymiarach; długość 37 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm, wysokość 8 cm i jedna o długości 33 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm i wysokość 8 cm. Spryskiwanie wodą powoduje, że skórka nie wysycha, a tym samym nie jest twarda po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy