Chleb pszenny ze słonecznikiem z garnka żeliwnego

5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny chlebek do zrobienia samemu... nawet największemu laikowi kuchennemu się uda.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450g mąki (TYP 450 lub 650)
    150g mąki (TYP 1850 lub 2000)
    500ml wody ciepłej
    30g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka płaska cukru.
    4 łyżki słonecznika prażonego
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny ze słonecznikiem z garnka żeliwnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny ze słonecznikiem z garnka żeliwnego 1. Odlewam 50ml wody ciepłej dodaje drożdże i cukier mieszam do rozpuszczania. Do miski daje odmierzoną mąkę, następnie sól i słonecznik. Zalewam ciepłą woda i dodaje rozpuszczone drożdże wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia ( ok 0,5 h).
    Garnek żeliwny bez pokrywki wkładam do piekarnika i włączam nagrzewanie góra/ dół na 250st.
  • Chleb pszenny ze słonecznikiem z garnka żeliwnego 2. Gdy garnek jest już nagrzany i ciasto wyrośnięte ( ruszy) przelewam do gorącego garnka ( można ciut kropnąć oliwą gwarancja ze chleb nie przyklei się do dna) i przykrywamy pokrywką i do piekarnika na ok 35min potem ściągam pokrywkę i na 10 min zapiekam górę. Jeżeli jest potrzeba to pod folią aluminiowa jeszcze można chleb zostawić na 10 min ale łączne pieczenie nie dłużej niż 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować