Chleb pszenny ze słonecznikiem z garnka żeliwnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlewam 50ml wody ciepłej dodaje drożdże i cukier mieszam do rozpuszczania. Do miski daje odmierzoną mąkę, następnie sól i słonecznik. Zalewam ciepłą woda i dodaje rozpuszczone drożdże wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia ( ok 0,5 h).
Garnek żeliwny bez pokrywki wkładam do piekarnika i włączam nagrzewanie góra/ dół na 250st.
2.Gdy garnek jest już nagrzany i ciasto wyrośnięte ( ruszy) przelewam do gorącego garnka ( można ciut kropnąć oliwą gwarancja ze chleb nie przyklei się do dna) i przykrywamy pokrywką i do piekarnika na ok 35min potem ściągam pokrywkę i na 10 min zapiekam górę. Jeżeli jest potrzeba to pod folią aluminiowa jeszcze można chleb zostawić na 10 min ale łączne pieczenie nie dłużej niż 1h.
Komentarze