Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym

5 (195 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Proste w wykonaniu, bardzo smaczne i pachnące ziarnami i serem domowe pieczywo. Specjalność mojej mamy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,2 kg mąki pszennej
    10 dag drożdzy
    1 szkl. otrąb pszennych
    1/2 szkl. słonecznika
    1/3 szkl. siemienia lnianego
    1 łyżka kminku
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    15 dag sera żółtego
    garść pestek z dyni
    masło do wysmarowania formy
    płatki owsiane do odsypania formy
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze utrzeć z cukrem. Odstawić do w ciepłe miejsce żeby drożdże ,,ruszyły".
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, otręby, słonecznik, len, kminek, drożdże i litr letniej wody. Wyrabiamy ok. 10-15 minut ciasto, tak żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły a ciasto odchodziło od ręki.
  • 3. Formy (keksówki) smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do formy. Posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i posypujemy pestkami dyni. Pozostawiamy ok.10 minut żeby chlebek ,,podrósł".
  • 4. Pieczemy godzinę w temp. 170 stopni. Wcześniej piekarnik nagrzewamy. Ciepły chleb wyjmujemy z formy.

Porady

Z podanej porcji wychodzą dwa bochenki chleba. Moja keksówka ma wymiary 40x11 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować