Zapraszam na bardzo pyszny chleb z dodatkiem tuńczyka i tartej marchewki oraz suszonych płatków pomidorowych. Smak chleba jest lekko wytrawny. Polecam.
4 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
szczypta cukru
opakowanie suchych drożdży ( 7 g )
1 łyżeczka soli himalajskiej
puszka tuńczyka ( 185 g )
3 łyżki z czubkiem startej marchewki
1 łyżka chia
1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
1 łyżka oleju
Chleb pszenny z tuńczykiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do pojemnika w automacie wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i cukier oraz wlewamy ciepłą wodę i olej. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, startą marchewkę i suszone pomidory w płatkach oraz chia.
Włączamy automat na program - 1 i pieczemy przez 3 godziny. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Komentarze