Chleb pszenny z nadzieniem ze świeżych ziół

  • wyświetlono: 208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Miękki z chrupiącą skórką biały chleb, pięknie pachnący mieszanką świeżych ziół. Łatwy do przygotowania. A dom przepełniony zapachem piekącego się chleba ... bezcenny.

anemon
  • 16 porcje
  • Łatwy

Składniki

- mąka (pszenna typ 450): 500 gramów
- świeże drożdże: 35 gramów
- mleko (letnie): 350 mililitrów
- cukier: 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka

- cebula: 1 sztuka
- koperek: 1 pęczek
- majeranek (świeży posiekany): 0.5 szklanki
- bazylia (posiekana): 1 łyżka
- suszone zioła (mieszanka "Puszta"): 1 łyżka
- olej: 1 łyżka

- mleko: 2 łyżki
- kminek: 1 łyżka

- mąka (na podsypanie): 0.5 szklanki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chleb pszenny z nadzieniem ze świeżych ziół

  • 1. Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, letnie mleko i sól. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie: obrać cebulę i pokroić w drobną kosteczkę. Koperek i bazylię umyć i posiekać. Oderwać listki majeranki i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i udusić cebulę pod przykryciem. Zdjąć z ognia, dodać świeże i suszone zioła, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat. Jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
  • 5. Ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 20 cm, rozsmarować przestudzoną masę ziołową zostawiając 2 cm wolne / bez nadzienia/ brzegi i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 30 x 11 cm, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 6. Ostrym nożem naciąć wierzch ciasta na głębokość 1 cm. Posmarować mlekiem i posypać kminkiem.
  • 7. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 40 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszymy głuchy odgłos. Studzić na kratce kuchennej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaświeże ziołakuchnia polskapiknikdomowy chlebchleb drożdżowychleb na drożdżachchleb foremkowypieczenie_chlebapszenny chlebbiały chleb
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pszenny z fetą

Dodane przez: zzewa

Chleb pszenny z fetą

Ten chleb jest bardzo smaczny,...

Chleb z ziołami

Dodane przez: smak i uczucie

Chleb z ziołami

chleb drożdżowy z dodatkiem ziół

image-0veix7q

Dodane przez: Apetyczna babeczka

CHLEB PSZENNY Z SEZAMEM

Dzisiaj chleb pszenny dla odmiany...

Chleb domowy pszenny ze słonecznikiem

Dodane przez: Teresa Gubała

Chleb domowy pszenny ze słonecznikiem

Piekę go bardzo często, moja rodzina...

Cheb pszenny z burakiem

Dodane przez: Reniutka

Chleb pszenny z burakiem

Byłam bardzo ciekawa końcowego...

Chleb wielkanocny z ziołami

Dodane przez: PolskaGotuje

Chleb wielkanocny z ziołami

Chociaż hoduję zakwas pszenny i...