Chleb pszenny z maszyny

5 (189 ocen)

Specjalistą od wypieku chleba w naszym domu jest mąż. Tym razem zrobił chleb pszenny wg prostego przepisu.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
    10 g drożdży + 2 płaskie łyżeczki cukru
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
    1 całe jajko + 1 żółtko + ok. 230 ml letniej wody = razem powinno być 300 ml
    25 g posiekanego masła
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02bt425 1. Drożdże rozprowadzić z cukrem, jajko i zółtko wbić do pojemniczka z miarką, dopełnić letnią wodą tyle, aby było 300ml, dokładnie wymieszać i połączyć z drożdżami.

    Do formy z automatu wsypać mąkę wymieszaną z solą, po brzegach ułozyć kawałki masła, po środku zrobić spore wgłębienie i wlać w nie
    mieszankę drożdżową.
    Teraz formę włożyć do automatu, zamknąć pokrywę i włączyć wybrany cykl pieczenia.

    Gdy już maszyna poinformuje nas, że chleb gotowy, wtedy przy pomocy gumowych rękawic wyjąć go i poczekać aż ostygnie.
  • image-1w7noub 2. Zimny chleb kroić w miarę cienko przy pomocy noża z ząbkami.
  • image-2b5cxqt 3. Życzymy pysznego śniadania :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować