Chleb pszenny z makiem

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Kolejny domowy wypiek, tym razem chleb pszenny z dodatkiem maku. Można go także upiec w foremce, a mak zastąpić innym ziarnem.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 650
    250 ml wody
    20 g świeżych drożdży
    50 g miękkiego masła
    1 żółtko
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki mleka
    ok. 2 łyżki maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny z makiem 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml ciepłej wody i dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
    Przesianą mąkę wymieszać z solą, wlać aktywny rozczyn, dodać miękkie masło i resztę wody. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę, aby wyrosło.
    Uformować bochenek, który przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Chleb pszenny z makiem 2. Mleko roztrzepać z żółtkiem w miseczce. Chleb ponacinać, posmarować żółtkiem, posypać makiem. Piec w temp.200°C przez ok.35-40 minut. Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować