Chleb pszenny z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml ciepłej wody i dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Przesianą mąkę wymieszać z solą, wlać aktywny rozczyn, dodać miękkie masło i resztę wody. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę, aby wyrosło.
Uformować bochenek, który przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
2.Mleko roztrzepać z żółtkiem w miseczce. Chleb ponacinać, posmarować żółtkiem, posypać makiem. Piec w temp.200°C przez ok.35-40 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze