Chleb pszenny z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chlebek jest prosty w wykonaniu bo składa się tylko z 3 podstawowych składników, reszta według uznania :)
W smaku pycha! dużo nie odbiega w smaku od sklepowego, różnica jest taka, że jest zdrowy bez żadnych konserwantów i dodatków.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
    1 i 3/4 szklanki ciepłej wody,
    3/10 kostki drożdży (niecala polowka kostki),
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżeczka cukru,
    2 łyżki oleju,
    mak lub inne nasiona do posypania chleba, np. len, pestki dyni, sezam.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
    2. Dodajemy cukier, sól i mąkę.
    3. Wszystko razem mieszamy ja robię to ręcznie. Mieszam ok 5-10 min tak aby ciasto zaczęło się odrywać od miski.
    4. Naczynie z ciastem przykrywam wilgotną ściereczką, odkładam w ciepłe miejsce na ok 20 min do podrośnięcia.
    5. Po 20 min ciasto przekładam na stolnice, podsypuje mąką a dłonie natłuszczam olejem i jeszcze chwilkę wyrabiam.
    6. Następnie ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    7. Na ciasto drożdżowe dłonią jeszcze nakładam oleju a następnie obsypuje nasionami.
    8. Chlebek pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
    9. Po wyjęciu upieczonego chleba, nie wyjmując go z foremki nakładamy na niego zwilżone ręczniczki papierowe lub mokrą ściereczkę i w taki sposób czekamy aż wystygnie. Dzięki zwilżonej ściereczce skórka chleba nie będzie twarda po ostygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować