Chleb pszenny z liśćmi rzodkiewek i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn : w misce mieszamy pokruszone drożdże z cukrem i ciepłą wodą, wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Liście rzodkiewek myjemy i osuszamy, kroimy na drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Do rozczyn dodajemy pozostałe składniki i przesmażone liście rzodkiewek ( razem z olejem ) i zagniatamy ciasto. Ściereczką przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe na 30 minut.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy i wstawiamy blaszkę z chlebem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Komentarze