Ten chleb jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty
Składniki:
600 g mąki pszennej typ 500
2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
20 g świeżych drożdży
270 g sera typu feta
300 ml letniej wody
1/5 szk oleju rzepakowego
Chleb pszenny z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W misce wymieszać dokładnie drożdże z miodem z mniszka, wlać wodę i ponownie wymieszać.
Następnie wlać olej, wsypać mąkę i rozkruszyć ser.
2.Drewnianą łyżką wymieszać składniki a potem rękoma wyrobić ciasto.
Oprószyć je w misce mąką, zakryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia.
3.Gdy podwoi objętość znowu lekko wyrobić i przełożyć do garnka ceramicznego wysmarowanego olejem i wysypanego mąką.
Ponownie zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
4.Garnek z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 190 i piec jeszcze 30 -35 minut.
5.Upieczony chleb wyjąć z garnka na kratkę i wystudzić.
Komentarze