Chleb pszenny z fetą

0 (0 ocen)

Ten chleb jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 500
    2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
    20 g świeżych drożdży
    270 g sera typu feta
    300 ml letniej wody
    1/5 szk oleju rzepakowego

Chleb pszenny z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Chleb pszenny z fetą 1.
    W misce wymieszać dokładnie drożdże z miodem z mniszka, wlać wodę i ponownie wymieszać.
    Następnie wlać olej, wsypać mąkę i rozkruszyć ser.
  • 
Chleb pszenny z fetą 2. Drewnianą łyżką wymieszać składniki a potem rękoma wyrobić ciasto.
    Oprószyć je w misce mąką, zakryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia.
  • 
Chleb pszenny z fetą 3. Gdy podwoi objętość znowu lekko wyrobić i przełożyć do garnka ceramicznego wysmarowanego olejem i wysypanego mąką.
    Ponownie zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 
Chleb pszenny z fetą 4. Garnek z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 190 i piec jeszcze 30 -35 minut.

  • 
Chleb pszenny z fetą 5. Upieczony chleb wyjąć z garnka na kratkę i wystudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy