Chleb pszenny na żurku z cebulą

0 (0 ocen)

  • 25 min

To następny mój eksperyment w pieczeniu chleba. Tym razem chleb upiekłam na żurku z dodatkiem cebuli. Cudowny zapach podczas pieczenia tego chlebka. Smakuje wybornie zwłaszcza ze swojskim smalczykiem.

  • 25 min

Składniki:

  • Forma:
    Składniki: 25x11 cm
    Wszystkie składniki mają mieć temp. pokojową
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka żurku
    2 dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 płaska łyżeczka soli
    1 średnia cebula
    1 łyżka oleju

Chleb pszenny na żurku z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski wlać żurek o temp. pokojowej, dodać cukier, sól i 1/2 szklanki mąki, postawić w temp. pokojowej aż drożdże się rozpuszczą i zaczną rosnąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, przestudzić. Następnie dodać pozostałą mąkę do rozczynu i podsmażoną cebulę, wyrobić ciasto na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Blaszkę posmarować delikatnie olejem, oprószyć mąką, przełożyć ciasto, wyrównać zwilżoną w zimnej wodzie ręką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chleb piec w temp.200 stopni około 40 minut.

Porady

1.chleb można posypać dowolnymi ziarnami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy