Chleb pszenny na serwatce

4.49 (150 ocen)

  • 3 godz.

Dobrze wypieczony, pyszna chrupka skórka, mmm..:) To mój pierwszy w życiu upieczony chleb i jestem z niego dumna.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 i 1/2 łyżeczki pokruszonych świeżych drożdży
    300 g serwatki
    500 g mąki pszennej,
    1 i 1/4 łyżeczki soli
    50 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać serwatkę i drożdże. Dodać połowę mąki z solą i odstawić na 30 minut.
    W pozostałą mąkę wetrzeć masło. Następnie dodać zaczyn i zagnieść miękkie ciasto.
    Przykryć i pozostawić do odpoczynku na 10 minut.
  • 2. Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniatać ciasto przez około 10 sekund, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
    Przełożyć na naoliwiony blat, krótko zagnieść, przykryć i ostawić na 10 minut.
    Ponownie przełożyć na blat, zagnieść, przykryć i odstawić na 10 minut.
    Przełożyć na blat, zagnieść i odstawić już na 30 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować okrągły bochenek, przełożyć do koszyka do wyrastania i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Po 20 minutach można zmniejszyć do 200 stopni C.
    Piec 40-50 minut, do brązowego koloru skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować