Chleb pszenny na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać serwatkę i drożdże. Dodać połowę mąki z solą i odstawić na 30 minut.
W pozostałą mąkę wetrzeć masło. Następnie dodać zaczyn i zagnieść miękkie ciasto.
Przykryć i pozostawić do odpoczynku na 10 minut.
2.Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniatać ciasto przez około 10 sekund, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na naoliwiony blat, krótko zagnieść, przykryć i ostawić na 10 minut.
Ponownie przełożyć na blat, zagnieść, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na blat, zagnieść i odstawić już na 30 minut.
3.Po tym czasie ciasto odgazować, uformować okrągły bochenek, przełożyć do koszyka do wyrastania i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Po 20 minutach można zmniejszyć do 200 stopni C.
Piec 40-50 minut, do brązowego koloru skórki.
Komentarze