Pyszny, wilgotny chlebek z mięciutkim miąższem i bardzo chrrrupiącą skórką.
2 godz.
Składniki:
575g mąki pszennej typ 650
400ml napoju (mleka) sojowego np. Alpro
8g suszonych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka miodu lub cukru
1-2 łyżki maku lub innych ziaren do posypania
1-2 łyżki oleju roślinnego do wysmarowania formy (nie oliwy!)
1-2 łyżki otrąb do formy
Chleb pszenny na mleku sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki oprócz ostatnich trzech wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Pozostawiamy pod wilgotną ściereczką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy jeszcze raz. Formę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Użyłam standardowej keksówki. Umieszczamy w niej ciasto, wierzch wygładzamy dłonią zwilżoną wodą, posypujemy makiem lub innymi ziarnami. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 225 st C i wstawiamy dobrze wyrośnięte ciasto. Na dnie piekarnika można umieścić naczynie żaroodporne z wodą, aby skórka była chrupiąca. Pieczemy łącznie przez 35 minut, po około 20-25 można przykryć chleb folią aluminiową, by się za mocno nie przypiekło od góry. Po 35 minutach wyjmujemy chleb z foremki i dopiekamy bez przez 10 minut, aby boki i dół również były chrupiące (można dopiekać "do góry nogami"). Po wyjęciu studzimy na kratce. Najlepiej kroić dopiero następnego dnia. Smacznego!
Komentarze