Chleb pszenny na mleku sojowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, wilgotny chlebek z mięciutkim miąższem i bardzo chrrrupiącą skórką.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 575g mąki pszennej typ 650
    400ml napoju (mleka) sojowego np. Alpro
    8g suszonych drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka miodu lub cukru
    1-2 łyżki maku lub innych ziaren do posypania
    1-2 łyżki oleju roślinnego do wysmarowania formy (nie oliwy!)
    1-2 łyżki otrąb do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na mleku sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz ostatnich trzech wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Pozostawiamy pod wilgotną ściereczką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy jeszcze raz. Formę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Użyłam standardowej keksówki. Umieszczamy w niej ciasto, wierzch wygładzamy dłonią zwilżoną wodą, posypujemy makiem lub innymi ziarnami. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 225 st C i wstawiamy dobrze wyrośnięte ciasto. Na dnie piekarnika można umieścić naczynie żaroodporne z wodą, aby skórka była chrupiąca. Pieczemy łącznie przez 35 minut, po około 20-25 można przykryć chleb folią aluminiową, by się za mocno nie przypiekło od góry. Po 35 minutach wyjmujemy chleb z foremki i dopiekamy bez przez 10 minut, aby boki i dół również były chrupiące (można dopiekać "do góry nogami"). Po wyjęciu studzimy na kratce. Najlepiej kroić dopiero następnego dnia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować