Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i smaczny. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.
Chleb pszenny na drożdżach (z garnka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką (lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta).
Gdy ciasto będzie gotowe, oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
Do środka piekarnika wstawić, lekko nasmarowany tłuszczem, garnek żeliwny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 200 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 30 minut.
Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 20 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej).
Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.
Chleb można upiec w dowolnym naczyniu żaroodpornym z przykrywką.
Można użyć mąki TYP 500
Komentarze