Chleb pszenny na drożdżach (z garnka)

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i smaczny. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej typ 450
    25dag świeżych drożdży
    2 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Mąka do oprószenia
    Tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na drożdżach (z garnka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką (lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta).
    Gdy ciasto będzie gotowe, oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
    Do środka piekarnika wstawić, lekko nasmarowany tłuszczem, garnek żeliwny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 200 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
    Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 30 minut.
    Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 20 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej).
    Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.

    Chleb można upiec w dowolnym naczyniu żaroodpornym z przykrywką.
    Można użyć mąki TYP 500
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować