Chleb pszenny na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Jestem miłośniczką domowego pieczywa. Testuję różne przepisy. Uwielbiam zapach roznoszący się w domu, gdy chleb się piecze...

  • 4 godz. 30 min

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej białej
    200 g mąki pszennej razowej
    25 g miękkiego masła
    2 łyżeczki soli
    7 g suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    150 ml ciepłego mleka
    300 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy, dodajemy drożdże, sól, cukier i wszystkie inne składniki. Mieszamy a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy, aż ciasto osiągnie wymaganą, elastyczną konsystencję.
    Ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godziny aż podwoi swą objętość.
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie wyciągamy je na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następnie formujemy bochenek i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką.
    Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia ( 30 - 40 minut ).
  • 3. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką.
    Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
    Pieczemy chleb 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut.
    Gotowy chleb studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować