Chleb pszenny na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny pachnący chlebek

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 0,5kg maki pszennej (ja dałam typ405)
    - 2 łyżki oleju
    - 25g drożdży
    - 250ml ciepłej wody
    - 1 łyżeczka cukru
    - 2 łyżeczki soli

Chleb pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. zaczyn:
    drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie dodać sół,cukier i okolo 6 łyżek maki.
    pozostawić na kilka minut aż podrośnie.

    2. Mąkę wsypać do miski, dodać olej, oraz rozczyn. Całość wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto, przełożyć do brytwanki wysmarowanej margaryną. Odstawić do wyrośnięcia okolo 2,5-3godzinki. Jeśli chlebek nam ładnie wyrósł wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy okolo 50min w temp. 190*C. Wyciągamy i jeszcze gorący smarujemy margaryną aby skórka chlebka nabrała ładnego koloru. Smacznego :*

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy