Do letniego mleka rozkruszyć drożdże i cukier. Wymieszać. Z 2 kilogramów mąki odjąć 0,5 szklanki i dodać do drożdży. Dokładnie razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Do miski dać jajka, żółtka i cukier i ubić mikserem do białości. Cały czas ubijając dawać na przemian mąkę wymieszaną ze solą i mleko (2 szklanki mąki odłożyć). Na samym końcu dodać margarynę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dokładnie ciasto dobrze je napowietrzając. Ciasto musi odchodzić od łyżki. Wierzch posypać mąką (tą co wcześniej odłożyliśmy) i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę można przykryć ściereczką. Po tym czasie wyrośnięte ciasto posypać pozostałą mąką i jeszcze raz dokładnie wyrobić. 2 blachy 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Uformować z każdej chleb i przełożyć na blaszkę wyłożonej papierem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia lecz tym razem na 30 minut. Każdy chleb przed włożeniem do piekarnika posmarować z wierzchu mlekiem. Piec 1,5 godziny w 160 st C. Po wyjęciu jeszcze gorący chleb w wierzchu ponownie posmarować mlekiem. Odstawić do ostygnięcia. Najlepiej smakuje z samym masłem lub ulubionym dżemem lub konfiturą.
Komentarze