1.Do miski robota wsypuję mąkę, wodę, drożdże i sól. Przy pomocy haka wyrabiamy ciasto do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta. Górę miski owijam folią spożywczą i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta.
2.Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią celem odgazowania. Przekładamy je na blat oprószony mąką i wyrabiamy ręcznie przez rozciąganie i zagniatanie.
3.Formujemy chleb (dłonią spłaszczamy końce ciasta i podwijamy je pod spód), przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto nacinamy wzdłuż nożem.
4.Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy go 8 minut, następnie poprzez otwarcie drzwi piekarnika zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy chleb 30 minut. Chleb wyjmujemy na kratkę by dobrze wystygł.
Komentarze