Chleb pszenny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nadszedł czas na upieczenie domowego chleba pszennego. Przedstawiam bardzo prosty przepis, dzięki któremu otrzymamy pachnący chleb z chrupiącą skórką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 820
    265ml wody o temperaturze pokojowej
    4,5g drożdży instant
    7g soli

Chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xliubh 1. Do miski robota wsypuję mąkę, wodę, drożdże i sól. Przy pomocy haka wyrabiamy ciasto do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta. Górę miski owijam folią spożywczą i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta.
  • image-1qybcyj 2. Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią celem odgazowania. Przekładamy je na blat oprószony mąką i wyrabiamy ręcznie przez rozciąganie i zagniatanie.
  • image-16ovev4 3. Formujemy chleb (dłonią spłaszczamy końce ciasta i podwijamy je pod spód), przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto nacinamy wzdłuż nożem.
  • image-1vf6fpe 4. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy go 8 minut, następnie poprzez otwarcie drzwi piekarnika zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy chleb 30 minut. Chleb wyjmujemy na kratkę by dobrze wystygł.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy