1.Mąkę przesypujemy do większej miski.Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie,wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy .Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin,najlepiej na noc.
2.Do zaczynu wsypujemy mąkę,sól,mleko w proszku i wodę .Zagniatamy ciasto,wyrabiamy 10 minut.Dodajemy roztopiony smalec i wyrabiamy jeszcze 3 minuty, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.Z ciasta formujemy w dwa bochenki,przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ostrym nożem nacinamy wierzch chleba,odstawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
3.Chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostudzenia.
Komentarze