Chleb pszenny

0 (0 ocen)

Zwykły prosty a zarazem bardzo smaczny domowy chleb..Najbardziej lubię jeść jeszcze ciepły z samym masłem.

Składniki:

  • Zaczyn:

    500 gram mąki pszennej razowej typ 2000

    500 gram letniej wody

    25 gram świeżych drożdży

    Ciasto właściwe:

    cały zaczyn

    500 gram mąki pszennej typ 550

    100 gram letniej wody

    2 łyżeczki soli

    60 gram mleka w proszku

    30 gram roztopionego smalcu

    Dodatkowo:

    1 jajko

    1 łyżka mleka

Chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypujemy do większej miski.Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie,wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy .Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin,najlepiej na noc.
  • 2. Do zaczynu wsypujemy mąkę,sól,mleko w proszku i wodę .Zagniatamy ciasto,wyrabiamy 10 minut.Dodajemy roztopiony smalec i wyrabiamy jeszcze 3 minuty, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.Z ciasta formujemy w dwa bochenki,przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ostrym nożem nacinamy wierzch chleba,odstawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostudzenia.

Porady

Przepis podany jest na dwa bochenki chleba.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy