Chleb pszenny

0 (0 ocen)

  • Łatwy

...czyli prościej chyba się nie da...

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - woda letnia: 350 mililitrów
    - drożdże: 10 gramów
    - sól: 10 gramów

Chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny 1. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej resztę składników i wymieszać je łyżką przez 30 sekund. Miskę przykryć ściereczką albo folią i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złożyć je na pół. Przełożyć na ściereczkę mocno obsypaną mąką i włożyć ze ściereczką do miski. Zostawić tak do wyrastania na ok. godzinę.
  • Chleb pszenny 2. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Blachę wykłożyć papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik i wyrośnięty chleb przekładamy na gorącą blachę. Po 10 minutach, zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i pieczemy kolejne 25-40 minut (czas pieczenia zależy od stopnia zrumienienia chleba, ja piekłam ok. 30 minut - upieczony chleb, stukany od spodu wydaje głuchy odgłos). Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. I JEŚĆ! ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy