Bo najlepszy jest pieczony w domu. Całość przygotowuje się w mgnieniu oka. A smak i zapach niesie przyjemne doznania.
13 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki pszennej typ 850
100 g mąki pszennej typ 1850
50 g siemienia lnianego
50 g pestek dyni
1 łyżka czarnuszki
3 łyżki zakwasu chlebowego
1 płaska łyżka soli
400 ml letniej wody
1.Mąki mieszamy z solą, ziarnami, dodajemy zakwas i wodę. Dokładnie wyrabiamy, 3 łyżki odstawiamy do słoika, na następny chleb (trzymamy w lodówce).
Małą keksówkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto, „ubijamy”. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.
Pieczemy w termoobiegu na najwyższym poziomie, 190°C (20 minut), zmniejszamy na 180°C (20 minut). Wyłączamy, studzimy przy uchylonym piekarniku.
Komentarze