Chleb pszenny

0 (0 ocen)

  • 13 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bo najlepszy jest pieczony w domu. Całość przygotowuje się w mgnieniu oka. A smak i zapach niesie przyjemne doznania.

  • 13 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typ 650
    200 g mąki pszennej typ 850
    100 g mąki pszennej typ 1850
    50 g siemienia lnianego
    50 g pestek dyni
    1 łyżka czarnuszki
    3 łyżki zakwasu chlebowego
    1 płaska łyżka soli
    400 ml letniej wody

Chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy z solą, ziarnami, dodajemy zakwas i wodę. Dokładnie wyrabiamy, 3 łyżki odstawiamy do słoika, na następny chleb (trzymamy w lodówce).

    Małą keksówkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto, „ubijamy”. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.
    Pieczemy w termoobiegu na najwyższym poziomie, 190°C (20 minut), zmniejszamy na 180°C (20 minut). Wyłączamy, studzimy przy uchylonym piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy