Chleb pszenno-żytni z ziarnami dyni

5 (167 ocen)

  • 30 min

Uwielbiamy z mężem chleb pieczony we własnym piekarniku, jest on o wiele zdrowszy niż ten ze sklepu. Długo utrzymuje świeżość i smakuje wybornie.Łatwy i prosty przepis, godny do przetestowania.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 blaszki o wymiarach 40x14 cm
    3 szklanki mąki żytniej
    3 szklanki mąki pszennej
    5 dag drożdży
    2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soli
    1/3 szklanki ziaren dyni
    Olej i mąka do posmarowania i posypania blaszek
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno-żytni z ziarnami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wszystkie składniki przełożyć do miski, drożdże pokruszyć, parę ziaren dyni zostawić do posypania ciasta, zagnieść jednolite, gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Blaszki natłuścić, wysypać mąką. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie zagnieść, podzielić na 2 części i przełożyć do blaszek, ułożyć ziarna dyni, zwilżoną ręką w zimnej wodzie wyrównać wierzch ciasta. Ustawić ponownie w ciepłym miejscu by wyrosło. Piekarnik podgrzać. Piec w temp. 180 stopni 50 minut.

Porady

Wierzch chleba można dodatkowo posmarować żółtkiem jajka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować