Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chlebek pachnący ziołami i suszonymi pomidorami z dodatkiem żurawiny. To mój następny eksperyment w pieczeniu chleba. Smakuje wybornie nawet sam bez żadnych dodatków.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma:15x28 cm
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki żytniej
    3/4 szklanki letniej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    1/2 opakowania suszonych pomidor ów z żurawiną w ziołach
    3 dag świeżych drożdży
    tłuszcz do formy +mąka
    1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski wsypać cukier, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże, 2-3 łyżki wody, zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodać pozostałe składniki oprócz pomidorów z żurawiną, wyrobić gładkie jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Potem przenieść na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, wyłożyć żurawinę i kawałki pomidorów, zrolować w roladę, przenieść do blaszki posmarowanej delikatnie tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch wygładzić ręką zwilżoną w oleju z pomidorów, naciąć nożem. Ponownie odstawić by ciasto wyrosło. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni przez 50 minut.

Porady

1.wierzch chlebka można posypać dodatkowo ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować