Chlebek pachnący ziołami i suszonymi pomidorami z dodatkiem żurawiny. To mój następny eksperyment w pieczeniu chleba. Smakuje wybornie nawet sam bez żadnych dodatków.
30 min
Składniki:
Składniki:
Forma:15x28 cm
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
3/4 szklanki letniej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 opakowania suszonych pomidor ów z żurawiną w ziołach
3 dag świeżych drożdży
tłuszcz do formy +mąka
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski wsypać cukier, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże, 2-3 łyżki wody, zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodać pozostałe składniki oprócz pomidorów z żurawiną, wyrobić gładkie jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Potem przenieść na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, wyłożyć żurawinę i kawałki pomidorów, zrolować w roladę, przenieść do blaszki posmarowanej delikatnie tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch wygładzić ręką zwilżoną w oleju z pomidorów, naciąć nożem. Ponownie odstawić by ciasto wyrosło. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni przez 50 minut.
Porady
1.wierzch chlebka można posypać dodatkowo ziołami.
Komentarze