Chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kolejna wariacja na temat domowego chleba z dodatkami :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej zwyklej
    300 g mąki żytniej
    25 dag drozdży
    300 ml ciepłej wody
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli morskiej
    łyżka czarnuszki
    łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki suszonych płatków pomidora
    2 łyżki pestek słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na 15 min
  • 2. W dużej misce wymieszać składniki suche.
  • 3. Jak drożdże zaszumią dodać je do składników suchych, dodać oliwę , wyrabiać ciasto aby było elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na godzinkę . Po upływie czasu podsypując mąki uformować bochenek. Ponacinać z wierzchu, posmarować oliwą i posypać czarnuszką. Odstawić na 15 minut, następnie piec w temp 180 stopni / 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować