Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Z mleka, dozdzy, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn czyli wymieszać te składniki i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
2.Do zaczynu dodawać kolejno make oraz wodę i sól, robić to partiami i jednocześnie wyrabiać ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione kiedy odchodzi od rąk lub nie przykleja się do ścianek naczynia. Wody jesli potrzeba dodać więcej lub mniej to zależy od konsystencji ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać siemie i słonecznik , zostawić 1 łyżkę do posypania wierzchu. Ciasto pozostawić do wyrosniecia, naczynie należy przykryć ściereczką. Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć na stolnicę podsypaną mąka, podzielić na dwie części, uformować waleczki i przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek- wyłożyć papierem i nasmarować tłuszczem. Ponownie foremki z ciastem odstawić do wyrośnięcia, kiedy ciasto wyrośnie wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, posypać ziarnami slonecznika
3.Foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczenie ok. 1 godziny.
Komentarze