Chleb pszenno - żytni z siemieniem i lnem złocistym

2 (1 ocen)

  • 15 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chrupiąca skórka, mięciutki środek i ten zapach przy pieczeniu! Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i wkładamy do lodówki.

  • 15 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej typ 480 + do podsypania,
    3/4 szklanki mąki żytniej typ 2000,
    łyżeczka soli,
    łyżka siemienia lnianego + łyżeczka do posypania,
    łyżka ziaren lnu złocistego + łyżeczka do posypania,
    25 g świeżych drożdży,
    łyżeczka cukru,
    1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno - żytni z siemieniem i lnem złocistym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb pszenno-żytni 1. Drożdże mieszamy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody, łyżką mąki. Odstawiamy na 10-15 minut, aby zaczęły pracować.
    W dużej misce mieszamy ze sobą mąki, sól, siemię oraz len. Dodajemy zaczyn drożdżowy. Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki.
    Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 30 minut. Posypujemy z góry ziarnami.
    Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni.
    Wkładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20 minut.

Porady

Ważnym elementem jest dobrze rozgrzany piekarnik oraz naczynie, w którym będzie pieczony chleb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować