Chleb pszenno - żytni z siemieniem i lnem złocistym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody, łyżką mąki. Odstawiamy na 10-15 minut, aby zaczęły pracować.
W dużej misce mieszamy ze sobą mąki, sól, siemię oraz len. Dodajemy zaczyn drożdżowy. Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 30 minut. Posypujemy z góry ziarnami.
Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni.
Wkładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20 minut.
Porady
Ważnym elementem jest dobrze rozgrzany piekarnik oraz naczynie, w którym będzie pieczony chleb.
Komentarze