Chleb pszenno żytni z prażoną mąką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę prażymy na patelni, do lekkiego zezłocenia myślę, że 5 minut od wrzucenia na gorącą patelnie. Zmiana jej koloru będzie niemalże niewidoczna, dopiero po zalaniu mąki wodą okaże się, że jest ona brązowa
2.W dużej misce umieszczamy resztę składników i mieszamy mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego dodając papkę z prażonej mąki. Około 6 minut. Ciasto powinno być średnio zwięzłe ale odchodzić od brzegów miski.
3.Po tym czasie miskę owijamy folią aby ciasto nie straciło wilgoci i odstawiamy na 1,5h
4. Po tym czasie formujemy bochenek i umieszczamy w koszu do wyrastania chleba mocno opruszonego mąką ponieważ chleb jest dość lepki.
5.Kosz umieszczamy w foliowej torebce i odstawiamy do wyrośniecie na około 2h.
6.Po tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą do 250 stopni z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą
7.Gdy piekarnik się nagrzeje wyrzucamy delikatnie chleb na nagrzaną blachę i umieszczamy go z powrotem w piekarniku.
8.Pieczemy pierwsze 15minut w 250st potem obniżamy temperaturę do 220 i pieczemy kolejne 30minut.
Komentarze