REKLAMA

Chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi

wyświetlono: 1604 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Pyszny domowy chlebek to nie lada wyzwanie. Najlepsze są te na zakwasie, ale jeśli trzeba na już, to moim sposobem też się uda:)

opublikowany: 16.11.2014
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Na dwie keksówki o dł. ok 20cm.

    60 dkg mąki pszennej
    50 dkg mąki żytniej
    1 szklanka płatków owsianych
    1 płaska łyżka soli
    750 ml przegotowanej, letniej wody
    80g świeżych drożdży
    0,5 szklanki oleju
    1/4 szklanki sezamu
    3/4 szklanki słonecznika łuskanego + do posypania po wierzchu
Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Suche składniki 1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej misy, dodajemy żytnią oraz płatki owsiane. Dodajemy sól, olej, oraz sezam i słonecznik.
  • Rozpuszczamy drożdże 2. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mąki. Wyrabiamy ok 15 minut po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Wykładamy chlebek 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Dłonie moczymy w ciepłej wodzie i rozdzielamy ciasto na dwie części. Keksówki smarujemy tłuszczem. (Ja użyłam jednej keksówki i tortownicy o śr. 16cm)
  • Pieczemy chlebek 4. Chlebuś przekładamy do keksówek, smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika- pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Pieczemy najpierw 15 minut w temp. 210st C, a następnie ok 45 minut w temp. 180st. C.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: słodyczka słodyczka

Chleb pszenno - żytni

nie ma nic lepszego jak swój wypiek i ten rozchodzący się zapach chleba po domu

kategoria: Pieczywo chleb Ciasta opublikowany: 17.10.2015 | wyświetlono: 727 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: słodyczka słodyczka

Chleb pszenno-żytni

miękki, ładnie wyrasta, bardzo smaczny

kategoria: Pieczywo chleb chleb żytni Ciasta opublikowany: 20.04.2016 | wyświetlono: 325 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE