Chleb pszenno-żytni z miodem

0 (0 ocen)

Miękki i puszysty, pachnący miodem.

Składniki:

  • Składniki:
    - 2½ łyżeczki suchych drożdży
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1/2 szklanki letniej wody
    - 1/4 szklanki wody
    - 2 szklanki mąki żytniej
    - 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
    - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    - 4 łyżki rozpuszczonego masła
    - 4 łyżki miodu
    - 2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno-żytni z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance wody, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać.
    Do miski wlać mleko, dodać wodę, masło, miód, sól i mąkę żytnią, wymieszać. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, wymieszać, pozostawić na 15 minut. Dodać mąkę pszenną i mieszać, aż masa zacznie formować się w kulę . Wyrabiać jeszcze przez 1,5 minuty mikserem lub 10 minut ręcznie. Przełożyć ciasto do naczynia wysmarowanego masłem, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu prawie do podwojenia objętości . Wyjąć z miski, lekko wyrobić, uformować 2 podłużne bochenki i włożyć do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem chleb spryskać wodą (by uzyskać chrupiąca skórkę), można to powtórzyć 2 - 3 razy w trakcie pieczenia.
    Piec w temperaturze 190ºC przez ok 40 minut, aż chlebki będą dobrze zarumienione.

Porady

Ciasto można dowolnie modyfikować przez dodanie ziaren, otrębów, itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować