Chleb pszenno-żytni z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance wody, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać.
Do miski wlać mleko, dodać wodę, masło, miód, sól i mąkę żytnią, wymieszać. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, wymieszać, pozostawić na 15 minut. Dodać mąkę pszenną i mieszać, aż masa zacznie formować się w kulę . Wyrabiać jeszcze przez 1,5 minuty mikserem lub 10 minut ręcznie. Przełożyć ciasto do naczynia wysmarowanego masłem, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu prawie do podwojenia objętości . Wyjąć z miski, lekko wyrobić, uformować 2 podłużne bochenki i włożyć do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem chleb spryskać wodą (by uzyskać chrupiąca skórkę), można to powtórzyć 2 - 3 razy w trakcie pieczenia.
Piec w temperaturze 190ºC przez ok 40 minut, aż chlebki będą dobrze zarumienione.
Porady
Ciasto można dowolnie modyfikować przez dodanie ziaren, otrębów, itp.
Komentarze