CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE OD STAREGO PIEKARZA

4.49 (195 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ten przepis mój mąż otrzymał od koleżanki z pracy. Sprawdzony i praktykowany od wielu lat w jej rodzinie. Dziadek koleżanki był piekarzem i receptura na wypiek pochodzi właśnie od niego.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ZACZYN:
    - mąka żytnia pełnoziarnista: 20 dekagramów
    - woda: 200 mililitrów
    - zakwas żytni: 4 łyżki
    NAMACZANY SŁONECZNIK:
    - ziarna słonecznika: 2 szklanki
    - sól: 2 łyżeczki
    - woda: 3 szklanki
    CHLEB:
    - mąka pszenna chlebowa: 35 dekagramów
    - mąka żytnia pełnoziarnista: 20 dekagramów
    - sól: 3 łyżeczki
    - woda: 450 mililitrów
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sezam lub siemię lniane: 1 szklanka
    - namoczony słonecznik: 1 sztuka
    - Zaczyn: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie od starego piekarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień pierwszy

    ZACZYN:
    Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

    SŁONECZNIK:
    Do ziaren dodać sól, wymieszać zalać dwoma szklankami wrzątku. Odstawić na 5 minut i osączyć na sicie. Ta czynność ma na celu usunięcie chemikaliów, które używane są przy oczyszczaniu ziaren słonecznika z łupek.

    Słonecznik przesypać do naczynia, przykryć i odstawić do następnego dnia.
  • 2. Dzień drugi

    WYKONANIE CHLEBA:
    Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto (jest ono dość rzadkie). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-4 godziny.
  • CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE OD STAREGO PIEKARZA 3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do form w których chleb będzie się piekł. Foremki najpierw należy posmarować olejem i wysypać otrębami. Jeśli chleb jest pieczony w formach silikonowych, czynność tę można pominąć.
  • 4. Bochenki posmarować wodą, wierzch można posypać makiem, otrębami lub dowolnymi ziarnami. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinny podwoić swoją objętość.
  • 5. Po wyrośnięciu, formy włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 220 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę należy piec w niej chleb przez 20 minut. Po tym czasie chlebek należy wyjąć z foremek, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 15-25 minut.
  • 6. Potem chleb należy obserwować. Ma być ładnie podpieczony, a po opukaniu powinien wydawać głuchy odgłos.

    Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Ziarna Mąka pszenna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować