Ten przepis mój mąż otrzymał od koleżanki z pracy. Sprawdzony i praktykowany od wielu lat w jej rodzinie. Dziadek koleżanki był piekarzem i receptura na wypiek pochodzi właśnie od niego.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie od starego piekarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień pierwszy
ZACZYN:
Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
SŁONECZNIK:
Do ziaren dodać sól, wymieszać zalać dwoma szklankami wrzątku. Odstawić na 5 minut i osączyć na sicie. Ta czynność ma na celu usunięcie chemikaliów, które używane są przy oczyszczaniu ziaren słonecznika z łupek.
Słonecznik przesypać do naczynia, przykryć i odstawić do następnego dnia.
2.Dzień drugi
WYKONANIE CHLEBA:
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto (jest ono dość rzadkie). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-4 godziny.
3.Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do form w których chleb będzie się piekł. Foremki najpierw należy posmarować olejem i wysypać otrębami. Jeśli chleb jest pieczony w formach silikonowych, czynność tę można pominąć.
4.Bochenki posmarować wodą, wierzch można posypać makiem, otrębami lub dowolnymi ziarnami. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinny podwoić swoją objętość.
5.Po wyrośnięciu, formy włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 220 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę należy piec w niej chleb przez 20 minut. Po tym czasie chlebek należy wyjąć z foremek, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 15-25 minut.
6.Potem chleb należy obserwować. Ma być ładnie podpieczony, a po opukaniu powinien wydawać głuchy odgłos.
Komentarze