Chleb pszenno-żytni na zakwasie

4.5 (152 ocen)

Pyszny domowy chleb pszenno żytni na zakwasie z ziarnami.

Składniki:

  • 1,70 kg mąki pszennej typ 450
    1/2 kg mąki żytniej razowej typ 2000
    2 garście płatków owsianych
    150 g otrębów pszennych
    75 g otrębów żytnich
    8 łyżek siemienia lnianego
    100 g słonecznika
    2 czubate łyżki soli
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno-żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZAKWAS:
    Zakwas na chleb (najlepiej w litrowym słoiku) przygotowujemy następująco przez 6 dni:
    *1 dzień - rano 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody - wieczorem 1/2 szkl. mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szkl. wody
    *2 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
    *3 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
    *4 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
    *5 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
    *6 dzień - 1 łyżka mąki żytniej typ 2000 i 1 łyżka wody
    Należy pamiętać, aby po dodaniu mąki i wody zawsze zakwas zamieszać.
    CIASTO NA CHLEB: Przed przystąpieniem do pieczenia chleba zakwas wyjmujemy z lodówki i kilka godzin trzymamy go w ciepłym miejscu. Wszystkie składniki na chleb wsypujemy do miski, dodajemy pół słoika (litrowego) zakwasu, wlewamy tyle wody, aby uzyskać dość gęstą konsystencję (podobną do ciasta na racuchy). Wyrabiamy ciasto, następnie przekładamy je do keksówek do 1/3 wysokości (ja użyłam 3 małych keksówek i 2 dużych) wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Odstawiamy przykryte ściereczką na 8 godzin do wyrośnięcia w zaciemnionym i ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy ok. 1 godziny. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek i wykładamy na kratkę. Wierzchy chleba za pomocą pędzelka smarujemy wodą.

Porady

Jeżeli planujemy upieczenie ponownie chleba - z wyrobionego ciasta odkładamy kilka łyżek ciasta na ponowny zakwas. I dalej postępujemy jak na początku. Gotowy zakwas należy wykorzystać w ciągu 2 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować