CHLEB PSZENNO ŻYTNI NA SMALCU

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby

IDEALNY CHLEB NA NIEDZIELNE ŚNIADANIE

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ZACZYN:
    2 łyżki zakwasu
    100 g wody
    60 g mąki żytniej
    CIASTO WŁAŚCIWE:
    60 g smalcu
    250ml wody
    400 g mąki pszennej (typ 650)
    50 g mąki żytniej
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno żytni na smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn: Wymieszać wodę z zakwasem. Dodać mąkę i zamieszać. Przykryć ścierką i zostawić na całą noc w ciepłym miejscu.

    Przygotowujemy chleb: Do zaczynu dodać wodę oraz rozpuszczony i przestudzony smalec. Dodać sól. Wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki i zagnieść ciasto do momentu aż będzie jednolite. Przykryć ciasto ścierką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.

    Po 3 godzinach delikatnie ugnieść ciasto aby je odgazować. Przełożyć ciasto do formy keksówki. Oprószyć delikatnie mąką. Przykryć ścierką i odstawić na kolejne 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawić chleb do nagrzanego piekarnika do 250 st. C na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 10 st C i piec chleb jeszcze 35 minut. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować