Chleb pszenno-żytni na jogurcie z ziarnami

3.5 (2 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie ma jak domowe pieczywo własnej roboty, a nie ma tej roboty za wiele. Przepis na chleb pszenno-żytni na jogurcie z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Powiem szczerze, że już nie mam faworyta w chlebkach, bo jaką wersję bym nie upiekła, to wszystkim smakuje :-) poniżej podaję prosty przepis na jeden większy bochenek lub dwa w keksówkach,

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowe
    100 g mąki żytniej
    2 płaskie łyżeczki soli
    30 g drożdży
    1 łyżeczka miodu
    200 g jogurtu naturalnego gęstego
    200 ml ciepłej wody
    siemię lniane i ziarna słonecznika
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb pszenno-żytni na jogurcie z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży i miodu zrobić zaczyn (drożdże rozkruszyć i zmieszać z miodem, mają być płynne). Mąki wsypać do miski lub misy robota. Dodać zaczyn i pozostałe składniki, i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
    Po wyrośnięciu ciasto poprzekładać ręką do środka i włożyć do brytfanki (lub garnka) wyłożonej papierem do pieczenia lub podzielić na dwie części i przełożyć do wysmarowanych masłem keksówek.
    Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Chlebki przed włożeniem do piekarnika ponacinać według uznania i piec 45 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na kratce.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować