Chleb pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowe pieczywo jest najlepsze. A oto kolejny mój przepis...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej
    50 g świeżych drożdży
    szczypta cukru
    1 łyżeczka soli
    1 szkl ciepłej wody
    keksówka 12x24
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, 2 łyżki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki pszennej. Rozcieramy łyżką aby nie było grudek, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Gdy zaczyn znacznie urośnie, dodajemy do niego resztę mąki pszennej, pozostałe mąki, sól i resztę wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto zrówna się z blaszką wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować