Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, 2 łyżki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki pszennej. Rozcieramy łyżką aby nie było grudek, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Gdy zaczyn znacznie urośnie, dodajemy do niego resztę mąki pszennej, pozostałe mąki, sól i resztę wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto zrówna się z blaszką wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Studzimy na kratce.
Komentarze