CHLEB PSZENNO – ŻYTNI

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczny chleb pszenno-żytni upieczony w piekarniku, idealny na kanapki. Prosty chleb, jednak ma dodatek mąki żytniej, dzięki czemu na pewno jest smaczniejszy i troszkę zdrowszy. Do takiego chleba możecie dorzucać orzechy czy ziarna słonecznika i w ten sposób zmieniać jego smak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 180 g wody
    1 łyżka oliwy
    1/2 łyżeczka soli
    170 g mąki żytniej chlebowej 720
    200 g mąki pszennej jasnej 550
    4 g drożdży suszonych
    ew. odrobina cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno – żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagnieć ciasto, włóż do miski by wyrosło przez 1 godzinę (ja miskę umieszczam w ciepłej wodzie).
  • 2. 2. Potem przełóż do formy i odstaw ponownie do wyrastania, aż będzie miało kopułkę (ok. 30-50 minut).
  • 3. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 30 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować