Chleb pszenno - razowy z płatkami, otrębami i mieszanką ziaren

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniała chrupiąca skórka i miękkie wnętrze. Nie da się porównać smaku tego chleba z żadnym kupionym pieczywem. Ponadto zawartość siemienia, otrębów i zarodków pszennych sprawia, że staje się on bogactwem błonnika.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ZACZYN:
    50 g świeżych drożdży
    szklanka ciepłej wody
    łyżeczka cukru


    2 szklanki mąki pszennej typ 650
    1 szklanka mąki żytniej razowej
    0,5 szklanki oleju
    płaska łyżeczka soli
    2 łyżki otrębów pszennych
    2 łyżki zarodków pszennych
    2 łyżki płatków owsianych górskich
    2 łyżki ziaren siemienia lnianego
    1 łyżka ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb pszenno - razowy z płatkami, otrębami i mieszanką ziaren - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy cukier i wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
  • 2. Następnie dodajemy do tego pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto ręcznie (ręce zwilżamy olejem, aby ciasto się nie kleiło).
  • 3. Wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski i odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce (np. do wyłączonego piekarnika) na 45 minut.
  • 4. Po tym czasie ciasto na chleb ponownie wyrabiamy, formujemy chleb i wkładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Chleb pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach pieczenia chleb smarujemy obficie wodą za pomocą np. pędzla.
  • 6. Po upieczeniu chleb ponownie smarujemy wodą i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować