chleb pszenno-razowy z garnka bez wyrabiania

4.49 (195 ocen)

  • 60 min

Po prostu najlepszy chlebuś :-)

  • 60 min

Składniki:

  • -2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
    -3/4 szklanki mąki pszennej razowej
    -5 łyżek oleju
    -2 płaskie łyżeczki soli
    -1 łyżka cukru
    -30g drożdży świeżych
    -2 szklanki ciepłej wody
    -garść siemienia lnianego
    -garść ziaren słonecznika
    -opcjonalnie trochę maku do posypania chleba
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno-razowy z garnka bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. ciepłą wodę wlewamy do miski,dodajemy drożdże,cukier,sól,ziarna,olej i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem pszenną i mieszamy. miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.

    Następnego dnia podsypujemy obficie blat mąką,wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy.

    Następnie do piekarnika wstawiamy naczynie w którym będziemy piec chleb i nastawiamy na 230 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni,ostrożnie wyciągamy naczynie żeby się nie poparzyć,wkładamy do niego ciasto,opcjonalnie posypujemy makiem i pieczemy. (oczywiście z pokrywą)


    Po 25 minutach ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20-25 minut. Chleb ma być złocisty.
    Wyciągamy gorący chleb z naczynia i dajemy na jakąś kratkę by odparował

    I gotowe :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować