REKLAMA

Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim

wyświetlono: 1286 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Co swojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa.

opublikowany: 29.05.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki na 2 bochenki:
    50 dag mąki pszennej
    50 dag mąki razowej
    0,5 l ciepłego mleka
    4 dag świeżych drożdży
    5 łaskich łyżeczek cukru
    płaska łyżeczka soli
    łyżeczka kminku
    łyżeczka czarnuszki
    łyżeczka siemienia lnianego
    wiązanka liści czosnku niedźwiedziego (może być suszony)

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania foremek
Ocena:

(średnia 4.5 z 180 głosów)

Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Zaczyn: Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże oraz cukier i razową mąkę. Energicznie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • chleb z czarnuszka 2. Do zaczynu dodajemy kminek, czarnuszkę, siemienie, oraz posiekany czosnek a także sól i przesianą pszenną mąkę. Delikatnie wszystko mieszamy i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy wałek. Umieszczamy je w formach keksowych wysmarowanych masłem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1 h.
  • chleb z kminkiem 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i wkładamy do niego żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte ciasta smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Mniam1 Mniam1

Chleb pszenno-razowy

Chleb pieczony na drożdżach. Bardzo prosty w przygotowaniu, idealny na pierwsze przygody z domowymi wypiekami.

kategoria: Pieczywo Ciasta opublikowany: 29.05.2015 | wyświetlono: 3491 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 2
Dodane przez: słodyczka słodyczka

Chleb pszenno - razowy

ładnie wyrasta i jest miękki, nie kruszy się, długo zachowuje świeżość

kategoria: Pieczywo chleb Ciasta opublikowany: 09.10.2015 | wyświetlono: 670 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1
Dodane przez: AnetaJ AnetaJ

Chleb pszenno razowy

Pyszny chleb na drożdżach. Choć jest trochę inne niż te na zakwasie, w smaku im nie ustępują.

kategoria: Pieczywo chleb opublikowany: 08.04.2020 | wyświetlono: 324 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: słodyczka słodyczka

Chleb pszenno - razowy

bardzo lekki, nie kruszy się

kategoria: Pieczywo chleb opublikowany: 04.08.2015 | wyświetlono: 509 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE