Chleb pszenno - razowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Ależ ten chleb jest pyszny.Polecam.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    1 szklanka mąki żytniej chlebowej
    1 szklanka mąki pszennej razowej
    1 szklanka mąki pszennej
    20 g drożdży
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki oliwy
    1/2 szklanki ziaren słonecznika
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki siemienia lnianego
    ziarna sezamu do posypania chleba
    płatki orkiszowe do obsypania blachy

Chleb pszenno - razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, oliwą, pestkami, orzechami i siemieniem.
    Wkruszyć drożdże i rozetrzeć.
    Wlać 1,5 szklanki ciepłej wody i wyrobić gładkie ciasto.
    Formę do pieczenia posmarować margaryną i obficie obsypać płatkami orkiszowymi.
    Włożyć ciasto do formy,wygładzić wierzch wodą, obsypać sezamem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.45 minut.
    Po wyrośnięciu piec 60 minut w temperaturze 200 C.
    Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy