Chleb pszenno-razowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To wspaniały chlebuś. Nie jadamy innego.

Składniki:

  • ● 3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (lub 2 szkl. mąki pszennej razowej i 1 szkl. mąki pszennej)
    ● 2 dag drożdży
    ● czubata łyżeczka soli
    ● płaska łyżeczka cukru
    ● 3 łyżki oliwy
    ● garść pestek dyni, słonecznika i posiekanych orzechów włoskich
    ● łyżeczka siemienia lnianego
    ● sezam do posypania
    ● margaryna i płatki owsiane do formy

Chleb pszenno-razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą,
    cukrem, oliwą, pestkami,
    orzechami i siemieniem.
    Wkruszamy drożdże i rozcieramy.
    Wlewamy 1 i 1/3
    szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy
    ciasto.
  • 2. Formę „cwibakówkę”
    smarujemy margaryną i obficie
    posypujemy płatkami
    owsianymi. Wkładamy ciasto.
    Wierzch zwilżamy wodą
    i posypujemy sezamem.
  • 3. Formę przykrywamy bawełnianą
    ściereczką i wstawiamy
    na 40 minut do piekarnika
    rozgrzanego do
    temp. 50 °C, aby wyrosło.
    Zdejmujemy ściereczkę, temperaturę zwiększamy do
    200 °C. Pieczemy ok. godziny.
    Wyjmujemy. Odwracamy
    i wyciągamy chleb z formy.

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy