Chleb pszenno-orkiszowy z dynią

0 (0 ocen)

Rewelacyjny chleb! Dzięki dyni jest wilgotny i długo świeży, dzięki mące orkiszowej ma ciekawy smak i jest zdrowy!

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu żytniego
    100 g wody
    100 g mąki pszennej typ 750
    Ciasto właściwe:
    350 g puree z dyni
    200 g wody
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka soli
    200 g mąki orkiszowej typ 2000
    300 g mąki pszennej typ 750
    1 garść pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Puree Zakwas

Chleb pszenno-orkiszowy z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Na zaczyn: do miski wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc.

    Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę i puree z dyni, wymieszać. Wsypać miód, sól i pestki i ponownie zamieszać.

    Obie mąki wsypać do misy robota, wlać zawartość pierwszej miski. Wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką misę i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem. Przykryć i odstawić na około 2 godziny, aż ładnie wyrośnie.

    Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. zmniejszyć do 200 i piec kolejne 30 minut.

    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Dynia Orkisz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować