Rewelacyjny chleb! Dzięki dyni jest wilgotny i długo świeży, dzięki mące orkiszowej ma ciekawy smak i jest zdrowy!
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
100 g wody
100 g mąki pszennej typ 750
Ciasto właściwe:
350 g puree z dyni
200 g wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
200 g mąki orkiszowej typ 2000
300 g mąki pszennej typ 750
1 garść pestek dyni
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na zaczyn: do miski wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc.
Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę i puree z dyni, wymieszać. Wsypać miód, sól i pestki i ponownie zamieszać.
Obie mąki wsypać do misy robota, wlać zawartość pierwszej miski. Wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką misę i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem. Przykryć i odstawić na około 2 godziny, aż ładnie wyrośnie.
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. zmniejszyć do 200 i piec kolejne 30 minut.
Komentarze