chleb pszenno kukurydziany

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

nie ma to jak domowy chlebek

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 800 gramów
    - płatki kukurydziane: 200 gramów
    - sól: 1 łyżka
    - drożdże: 100 gramów
    - woda letnia: 600 mililitrów
    - olej: 6 łyżek
    - cukier: 1 łyżka

Chleb pszenno kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki kukurydziane dokładnie zmiksować na proszek ( można użyć mąki kukurydzianej ).
    Do dużej miski włożyć drożdże i mieszać je z cukrem aż będą płynne.
    Dodać wodę, sól, olej i mąkę i chwilę mieszać łyżką drewnianą.
    Po chwili dalej ciasto wyrabiać ręką aż ciasto będzie odchodzić od rąk.
    Ciasto posypać po wierzchu mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na około 20-30 minut.
  • 2. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić i przełożyć do wysmarowanych olejem foremek keksowych.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30-35 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć do wystudzenia na kratkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy