Chleb pszenno - jaglany na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Chleb z mieszanej mąki pszennej z dodatkiem mąki jaglanej na żytnim zakwasie długo zachowuje świeżość. Skórkę ma cienką, a miąższ z dużą ilością drobnych dziurek.

  • 4 godz.

Składniki:

  • ZACZYN:
    aktywny zakwas żytni – 70 g
    mąka pszenna typ 2000 – 300 g
    woda – 300 ml

    PRZYGOTOWANIE MĄKI JAGLANEJ:
    mąka jaglana – 100 g
    wrząca woda – 100 ml

    CIASTO WŁAŚCIWE:
    cały zaczyn – 670 g
    zaparzona mąka jaglana – 200 g
    mąka pszenna typ 750 – 500 g
    woda – 250 g
    sól – 1,5 łyżeczki
    ocet balsamiczny – 1 łyżka
    syrop sosnowy – 1 łyżka

    DO POSYPANIA:
    ziarna sezamu – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenno - jaglany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin. Mąkę jaglaną zalać wrzątkiem i odstawić na 12 godzin.
  • 2. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 11x30 cm i odstawić do kolejnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą, posypać ziarnami sezamu i naciąć ostrym nożem.
  • 3. Wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180°C i piec 15 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić.

Porady

*syrop sosnowy można zastąpić miodem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować