Chleb pszenno gryczany na żytnim zakwasie z dodatkiem pestek dyni
Składniki:
350 g mąki pszennej chlebowej typ 650
150 g mąki gryczanej
1,5 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
łyżeczka płynnego miodu
300 ml letniej wody
150 g aktywnego zakwasu żytniego
50 g pestek dyni + do posypania wierzchu
masło i mąka do przygotowania formy
Chleb pszenno gryczany z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać obie mąki, wymieszać je z solą, pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Do drożdży dodać miód i wlać 50 ml letniej wody. Wymieszać drożdże z miodem, wodą i niewielką ilością zagarniętej mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia zaczynu.
Po tym czasie dolać resztę wody i aktywny zaczyn. Ciasto wyrabiać dokładnie drewnianą łyżką przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość.
2.Keksówkę o wymiarach 9x37 cm (można wziąć troszkę krótszą, wtedy chleb będzie wyższy) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Do wyrośniętego ciasta dodać pestki dyni i dokładnie wymieszać, żeby je równomiernie rozprowadzić. Ciasto przełożyć do keksówki, powierzchnię wyrównać, posmarować ciepłą wodą i posypać dodatkowymi pestkami dyni. Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić do ostatniego wyrośnięcia.
3.Kiedy ciasto wypełni foremkę, wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem, następnie zmniejszyć ją do 180 stopni, wyjąć chleb z formy i położyć bezpośrednio na ruszcie piekarnika. Dopiec jeszcze około 10 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Komentarze