Chleb pszenno gryczany z pestkami dyni

0 (0 ocen)

Chleb pszenno gryczany na żytnim zakwasie z dodatkiem pestek dyni

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 650
    150 g mąki gryczanej
    1,5 łyżeczki soli
    10 g świeżych drożdży
    łyżeczka płynnego miodu
    300 ml letniej wody
    150 g aktywnego zakwasu żytniego
    50 g pestek dyni + do posypania wierzchu
    masło i mąka do przygotowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto Zakwas

Chleb pszenno gryczany z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto 1. Do miski przesiać obie mąki, wymieszać je z solą, pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Do drożdży dodać miód i wlać 50 ml letniej wody. Wymieszać drożdże z miodem, wodą i niewielką ilością zagarniętej mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia zaczynu.
    Po tym czasie dolać resztę wody i aktywny zaczyn. Ciasto wyrabiać dokładnie drewnianą łyżką przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość.
  • Ciasto w foremce 2. Keksówkę o wymiarach 9x37 cm (można wziąć troszkę krótszą, wtedy chleb będzie wyższy) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
    Do wyrośniętego ciasta dodać pestki dyni i dokładnie wymieszać, żeby je równomiernie rozprowadzić. Ciasto przełożyć do keksówki, powierzchnię wyrównać, posmarować ciepłą wodą i posypać dodatkowymi pestkami dyni. Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić do ostatniego wyrośnięcia.
  • Chleb po upieczeniu 3. Kiedy ciasto wypełni foremkę, wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem, następnie zmniejszyć ją do 180 stopni, wyjąć chleb z formy i położyć bezpośrednio na ruszcie piekarnika. Dopiec jeszcze około 10 minut.
    Wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka gryczana Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować