Chleb przytulony

0 (0 ocen)

  • 16 godz. 50 min

Chlebek o uroczej nazwie. Puszysty w środku i bardzo chrupiący na zewnątrz.

  • 16 godz. 50 min

Składniki:

  • Zaczyn:
    mąka pszenna, 80 gram
    letnia woda, 80 mililitrów
    drożdże świeże, 1 gram

    Ciasto właściwe:
    mąka pszenna, 330 gram
    letnia woda, 170 mililitrów
    drożdże świeże, 10 gram
    sól, 1 czubata łyżeczka

    Dodatkowo jajko + łyżka mleka do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb przytulony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 godzin (ja odstawiłam na 13).
  • 2. 10 gram drożdży rozpuścić w 50 ml wody. Mąkę, pozostałą wodę i rozpuszczone drożdże połączyć z zaczynem w gładką masę. Ugniatać przez 5 minut. Odstawić na 2 minuty, aby odpoczęło. Dodać sól i ugniatać kolejne 10-15 minut. Ciasto zasypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 3. Po tym czasie masę wyciągnąć na blat. Lekko rozpłaszczyć, boki złożyć do środka, obrócić i powtórzyć czynność. Przełożyć do miski i odstawić na kolejne 30 minut.
  • 4. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę, ponownie rozpłaszczyć i zwinąć w sakiewkę. Górę dokładnie zlepić, formować kulki i układać (spojeniem do dołu) na blaszce, wyłożonej papierem, w niewielkich odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30-40 minut. Chlebki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem.
  • Chleb przytulony 5. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dól i rozgrzać do 230 stopni. Na dno wstawić naczynie z połową szklanki wody. Włożyć blaszkę z chlebem na środkową półkę. Piec przez 20 minut (ja piekłam 15). Otworzyć piekarnik, aby odparował i piec kolejne 10 minut (piekłam 5).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować