Chleb przytulony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 godzin (ja odstawiłam na 13).
2.10 gram drożdży rozpuścić w 50 ml wody. Mąkę, pozostałą wodę i rozpuszczone drożdże połączyć z zaczynem w gładką masę. Ugniatać przez 5 minut. Odstawić na 2 minuty, aby odpoczęło. Dodać sól i ugniatać kolejne 10-15 minut. Ciasto zasypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
3.Po tym czasie masę wyciągnąć na blat. Lekko rozpłaszczyć, boki złożyć do środka, obrócić i powtórzyć czynność. Przełożyć do miski i odstawić na kolejne 30 minut.
4.Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę, ponownie rozpłaszczyć i zwinąć w sakiewkę. Górę dokładnie zlepić, formować kulki i układać (spojeniem do dołu) na blaszce, wyłożonej papierem, w niewielkich odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30-40 minut. Chlebki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem.
5.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dól i rozgrzać do 230 stopni. Na dno wstawić naczynie z połową szklanki wody. Włożyć blaszkę z chlebem na środkową półkę. Piec przez 20 minut (ja piekłam 15). Otworzyć piekarnik, aby odparował i piec kolejne 10 minut (piekłam 5).
Komentarze